Piękne włosy, mocne paznokcie, zdrowa cera - jak to osiągnąć
2006/12/24 0:45:46
Beta karoten: Karotenoid, prowitamina A – ma działanie antyoksydacyjne. Wspólnie z innymi antyoksydantami (witaminy A, C, E, selen) spowalnia procesy starzenia i pomaga utrzymać młodzieńczy wygląd skóry.
Likopen: Karotenoid – poprawia gęstość skóry właściwej oraz wpływa na zmniejszenie szkód wywołanych silnym nasłonecznieniem. Podobnie jak beta karoten odkłada się w skórze, tworząc barierę antyoksydacyjną podczas promieniowania UV.
Wiesiołek dwuletni(olej): Olej z nasion wiesiołka jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych(NNKT), w tym kwasu gamma-linolenowego (GLA), niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. NNKT odpowiadają za właściwy stan skóry. Ich niedostatek objawia się m.in. jej złuszczaniem i wypadaniem włosów. NNKT, które zawarte są w oleju z nasion wiesiołka, odgrywają ważną rolę w powstawaniu niezbędnych elementów skóry – ceramidów, pełniących funkcję bariery ochronnej. Olej z nasion wiesiołka sprzyja łagodzeniu stanów alergicznych skóry, zapewnia prawidłową przemianę tkanki tłuszczowej. Jednoczesne stosowanie go z preparatami zawierającymi sole cynku i magnezu oraz witaminy E, B6, C i niacynę zwiększa jego skuteczność.
Skrzyp polny (ekstrakt 5:1): Naturalne źródło krzemu – mikroelementu, który bierze udział w budowie włosów, wzmacnia strukturę paznokci i kości, dodaje skórze blasku i zdrowego wyglądu. Utrzymuje on prawidłową elastyczność skóry, zapobiega kruchości paznokci. Każdy gram zdrowych włosów czy tkanki kostnej zawiera ok. 90-100 mikrogramów elementarnego krzemu.
Olej z ryb: Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3), które wraz z olejem z wiesiołka sprzyjają regeneracji uszkodzonych błon komórkowych, łagodzą reakcje alergiczne, chronią skórę przed utratą wody oraz wspomagają krążenie i mikrokrążenie (także w skórze).
Białko z ryb: Jest źródłem mukopolisacharydów, które pomagają utrzymać właściwą wilgotność skóry. Występują one w tkance łącznej, w połączeniu z białkami strukturalnymi (kolagenem i elastyną) tworząc tzw. proteoglikan. Struktura ta stanowi swoisty szkielet dla tkanki łącznej. Mukopolisacharydy przeciwdziałają ponadto powstawaniu cellulitu i gromadzeniu się tkanki tłuszczowej oraz wpływają na prawidłową cyrkulację krwi i limfy.