Dobry szampon i odżywka to za mało, aby włosy były piękne i zdrowe. Nawet najlepsze kosmetyki nie są w stanie całkowicie zniwelować konsekwencji niedoboru składników mineralnych i witamin.
Jeśli nie chcesz żeby Twoje włosy stały się suche, matowe i miały rozdwojone końcówki zwróć uwagę na to, co jesz. Niedobory witamin: A, B5, C, E oraz składników mineralnych takich jak: cynk, żelazo i krzem niekorzystnie wpływają na kondycje włosów.
Braki witaminy B5, którą znajdziesz w mleku drożdżach, otrębach ryżowych, prowadzą do ubytków naturalnego pigmentu włosów. Odpowiednie nawilżenie oraz blask zapewni włosm witamina E, której źródłem są zielone warzywa, masło, orzechy.
Chcąc zapobiec wypadaniu włosów sięgnij po produkty bogate w witaminę A, należą do nich: marchew, pomidory, sery, mleko, papryka. W celu uchronienia włosów przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych wprowadź do swojego jadłospisu produkty bogate w krzem, są to min.: cebula, groch, owoce morza, buraki.
Nie bez znaczenia jest także obecność żelaza w naszej diecie, jego niedobór może powodować łysienie. Źródłem żelaza jest czerwone mięso, natka pietruszki, sezam.