Wody kwiatowe (zwane inaczej hydrolatami lub destylatami) otrzymuje się w procesie pozyskiwania olejków eterycznych. Mają one delikatny zapach i pH zbliżone do ludzkiej skóry, co czyni z nich naturalny i bezpieczny kosmetyk.
Woda z kwiatu pomarańczy była ulubionym składnikiem perfum królowej Francji Marii Antoniny. - Powstaje podczas destylacji oleju neroli produkowanego ze świeżych kwiatów gorzkiej lub słodkiej pomarańczy. Jest to produkt uboczny, ponieważ proces destylacji przeprowadza się w celu otrzymania oleju eterycznego. W krajach Bliskiego Wschodu jest używana również w kuchni jako słodki dodatek do deserów, sałatek i drinków, podobnie jak woda różana - mówi Agnieszka Śliwka-Gumienna, Marketing&PR Manager Maroko Produkt.
Hydrolat sprawdzi się w pielęgnacji skóry tłustej, mieszanej i naczynkowej, gdyż wpływa na aktywność gruczołów łojowych i uszczelnia naczynia krwionośne. Zmniejsza widoczność porów i łagodzi podrażnienia. Nadaje skórze blask i zdrowy wygląd. Można go stosować również do pielęgnacji cery wrażliwej.
Woda z neroli może być stosowana jako tonik, dodatek do maseczek, kremów i żeli. Często jest sprzedawana w formie sprayu, dzięki temu można rozpylać ją bezpośrednio na skórę, stosując jako odświeżającą mgiełkę do twarzy i włosów w upalne dni.
Zwracajmy uwagę na naturalny skład. Najcenniejsze są hydrolaty nie zawierające konserwantów. Mają krótki okres przydatności do zużycia (maksymalnie do 6 miesięcy od daty zakupu) i należy je przechowywać w lodówce.