kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Woda z kwiatu pomarańczy - naturalny kosmetyk
2014/5/20 16:30:00

Coraz chętniej sięgamy po wody kwiatowe – kosmetyki do codziennej tonizacji. Ich zaletami są szerokie zastosowanie oraz pielęgnacyjne właściwości. Jednym z takich specyfików jest woda z kwiatu pomarańczy, która powstaje w czasie destylacji neroli. Jeśli zastosujemy ją jako kosmetyk do twarzy, pochłonie nadmiar sebum i rozświetli cerę.

Wody kwiatowe (zwane inaczej hydrolatami lub destylatami) otrzymuje się w procesie pozyskiwania olejków eterycznych. Mają one delikatny zapach i pH zbliżone do ludzkiej skóry, co czyni z nich naturalny i bezpieczny kosmetyk.

fot. kwiat pomarańczyWoda z kwiatu pomarańczy była ulubionym składnikiem perfum królowej Francji Marii Antoniny. - Powstaje podczas destylacji oleju neroli produkowanego ze świeżych kwiatów gorzkiej lub słodkiej pomarańczy. Jest to produkt uboczny, ponieważ proces destylacji przeprowadza się w celu otrzymania oleju eterycznego. W krajach Bliskiego Wschodu jest używana również w kuchni jako słodki dodatek do deserów, sałatek i drinków, podobnie jak woda różana - mówi Agnieszka Śliwka-Gumienna, Marketing&PR Manager Maroko Produkt.

Hydrolat sprawdzi się w pielęgnacji skóry tłustej, mieszanej i naczynkowej, gdyż wpływa na aktywność gruczołów łojowych i uszczelnia naczynia krwionośne. Zmniejsza widoczność porów i łagodzi podrażnienia. Nadaje skórze blask i zdrowy wygląd. Można go stosować również do pielęgnacji cery wrażliwej.

Woda z neroli może być stosowana jako tonik, dodatek do maseczek, kremów i żeli. Często jest sprzedawana w formie sprayu, dzięki temu można rozpylać ją bezpośrednio na skórę, stosując jako odświeżającą mgiełkę do twarzy i włosów w upalne dni.

Zwracajmy uwagę na naturalny skład. Najcenniejsze są hydrolaty nie zawierające konserwantów. Mają krótki okres przydatności do zużycia (maksymalnie do 6 miesięcy od daty zakupu) i należy je przechowywać w lodówce.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: kosmetyki, pomarańcze, wody kwiatowe


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »