Rozpoczęty kawą poranek to gwarancja wyrazistego dnia. Magiczne właściwości sporządzanego z ziaren kawowca napoju doceniła również kosmetyka, czyniąc ekstrakt z jego ziaren składnikiem preparatów z powodzeniem służących naszej urodzie.
Stosowanie roślin w celach leczniczych i pielęgnacyjnych sięga czasów starożytnych. Ich przetworzone substancje, bogate w liczne związki chemiczne, stanowią dziś jeden z podstawowych składników kosmetycznych, o wciąż odkrywanych nowych właściwościach, wykorzystywanych w służących naszej urodzie preparatach.
Jedną z takich roślin są egzotyczne, pochodzące z Afryki kawowce, drzewa i krzewy będące źródłem drogocennych ziaren, przekazujące nam swe dobroczynne właściwości w postaci nie tylko orzeźwiającego napoju. Kosmetyka szeroko wykorzystuje zmieloną kawę bogate w kofeinę jej ekstrakty, czy też czysty związek wyizolowany z surowca roślinnego.
Kosmetyki kawowe, podobnie jak kawowy napój, działają przede wszystkim odmładzająco i rewitalizująco, przywracając zmęczonej skórze delikatność i piękny wygląd. Ich najistotniejszym składnikiem jest kofeina, ożywiająca umysł i poprawiająca mikrokrążenie w komórkach oraz związki polifenolowe, których głównym przedstawicielem jest kwas chlorogenowy. Jest to związek charakteryzujący się silną zdolnością do neutralizowania wolnych rodników. Jego działanie aktywnie zapobiega procesowi foto-starzenia się skóry, głównie poprzez obniżanie zawartości jonów żelaza, których ilość znacznie wzrasta pod wpływem szkodliwego promieniowania UV, przyspieszającego wytwarzanie wolnych rodników. Zapobiega on także uszkodzeniom DNA, zachodzącym pod wpływem światła słonecznego.
Ekstrakt kawowy zawiera również nieocenione w działaniu alkaloidy purynowe, które, poprzez blokowanie receptorów oraz intensyfikowanie procesu lipozy, zapobiegają nadmiernemu gromadzeniu się tłuszczów w komórkach. Dodatkową zaletą ekstraktów z ziaren kawowca jest ich moc oczyszczająca –otwierają pory skóry i uwalniają ją od osadzających się, absorbowanych z otoczenia toksyn, balansując jednocześnie jej naturalne pH. Neutralizują również i absorbują nieprzyjemne zapachy, pozostawiając ciało świeżym i czystym przez cały dzień.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »