Różnego rodzaju kasze kojarzą nam się głównie z racjonalnym żywieniem, co sprawia, że często zapominamy o ich pozostałych właściwościach. Wprowadzenie kaszy gryczanej, jęczmiennej czy kuskus do codziennego jadłospisu pomaga zapobiegać i leczyć wiele chorób, ale to nie wszystkie zalety kasz. Ich spożywanie wpływa korzystnie na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Kasza pomaga też w walce z trądzikiem.
Trądzik zazwyczaj pojawia się w okresie dojrzewania, ale coraz częściej jest również problemem osób dorosłych. Główną przyczyną jego powstawania są zaburzenia gospodarki hormonalnej. Są one powodowane m.in. nieprawidłowa dietą – bogatą w tłuszcze zwierzęce, utwardzone oleje roślinne, cukry proste, produkty o wysokim indeksie glikemicznym i żywność przetworzoną, bogatą w substancje konserwujące, barwniki, spulchniacze itp. A zatem częste spożywanie niezdrowych, przetworzonych posiłków może bardzo niekorzystnie oddziaływać na naszą skórę!
Kasza - naturalny sposób na trądzik
Alternatywną dla produktów, które sprzyjają pojawianiu się nieestetycznych wyprysków, jest wprowadzenie do swojej diety składników, które będą zapobiegać powstawaniu niedoskonałości na naszym naskórku. Jednym z takich produktów jest właśnie kasza!
- Kasza ma niski indeks glikemiczny, dlatego po jej spożyciu nie dochodzi do drastycznego wzrostu stężenia cukru we krwi. Dzięki temu energia uwalniana jest powoli i przez długi czas, co nie powoduje wydzielania dużych ilości insuliny – mówi Katarzyna Foszner, dietetyk, ekspert kampanii „Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.
To właśnie wysokie stężenie tego hormonu jest powiązane z powstawaniem nieestetycznych wyprysków na skórze! Kasza zawiera również szereg innych składników, które korzystnie wpływają na nasza cerę. Wysoka zawartość błonnika ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn, które również są częstą przyczyną pojawiania się niechcianych wyprysków. Z kolei zawarty w kaszy cynk, zmniejsza łojotok i skłonność do powstawania zaskórników oraz przyspiesza gojenie się skóry.
Ogólnopolska kampania „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” ma przekonać Polki i Polaków, że warto jeść kaszę częściej i uwzględnić ją w codziennej diecie. – Regularnie, czyli kilka razy w tygodniu, kaszę je tylko 9% Polaków. Nasza kampania ma zachęcić Polki i Polaków do częstszego jej spożywania – mówi Agnieszka Falba, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, inicjatora ogólnopolskiej kampanii „Lubię kaszę…”. – W ramach naszej kampanii zaprosiliśmy konsumentów, m.in. do udziału w spotkaniach kulinarnych "Pod znakiem kaszy”, które cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem. Właśnie przez takie działania, chcemy pokazać, że dania z kaszy wcale nie są nudne i trudne w przygotowaniu, a wręcz przeciwnie – że kasza potrafi inspirować i stwarza w kuchni nieograniczone możliwości - dodaje.
Na potrzeby kampanii powstała strona internetowa www.lubiekasze.pl, dzięki której można poznać różne rodzaje i walory zdrowotne kaszy, dowiedzieć się, jak przekonać do niej dzieci oraz zamieszczać własne przepisy na dania z kaszą.
Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.