Ujędrnienie i nawilżenie skóry, zmatowienie cery tłustej, odżywienie włosów, to tylko niektóre właściwości jakie posiada jajko. W kosmetykach często znajdują się składniki występujące w jajkach. Żółtko bogate jest w ważne dla naszej cery witaminy A, B i E oraz minerały, jak: jod, żelazo i fosfor. Białko natomiast ma właściwości ściągające i odmładzające.
Żółtko czyli nawilżenie
Z żółtka w łatwy i prosty sposób można przyrządzić nawilżające mleczko do cery suchej. Wystarczy dodać do niego stołową łyżkę octu owocowego, łyżeczkę cukru trzcinowego oraz pół szklanki oleju. Dobrze przygotowany preparat powinien mieć konsystencję mleczka. - Niewielką ilość kosmetyku nakładamy na wacik i przecieramy twarz, następnie zmywamy wodą. Miksturę należy stosować przez kilka dni, najlepiej tuż przed snem - radzi Katarzyna Ratosz, kosmetyczka z Poznania. Emulsja z żółtka jajka to doskonały, domowy sposób na szybkie nawilżenie cery suchej. Dodatkowo żółtko zawiera żelazo, fosfor i jod - minerały niezbędne do zdrowego wyglądu naszej cery. Dlatego warto także używać żółtko w czystej postaci, na przykład jako maseczkę do twarzy. Aby osiągnąć najlepsze efekty, nakładamy ją na 15 minut. Po tym czasie zmywamy letnią wodą.
Białko czyli zmatowienie
Ten przepis idealnie nadaje się nie tylko dla tych kobiet, które mają problem z nadmiernym błyszczeniem się cery, ale także z rozszerzonymi porami. Do ubitej z białek piany dodajemy kilka kropel soku z cytryny i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę nakładamy okrężnymi ruchami na twarz. Po upływie około 20 minut zmywamy maseczkę letnią wodą. - Białko idealnie ściąga cerę i nadaje jej naturalnego blasku, jednocześnie zapobiega nadmiernemu produkowaniu przez naszą cerę sebum - mówi Róża Nowakowska z Nantes.pl.
Dodatkowa wskazówka dla osób o cerze mieszanej - maseczkę należy nakładać jedynie na „strefę T", czyli czoło, nos, brodę. Kobiety, które chcą przywrócić swojej skórze zdrowy wygląd, a mają cerę normalną również mogą stosować ten zabieg. Powinny jednak zrezygnować z dodania do ubitego białka soku z cytryny.
Bez skorupki czyli piękne włosy
Maseczka na włosy to chyba najbardziej popularne zastosowanie jajka w „domowej kosmetyce". Możliwości mieszania różnych składników jest wiele. Jednak naszą bazą wyjściową jest żółtko. Polecamy połączenie dwóch żółtek, pół łyżeczki oliwy z oliwek i kilka kropel soku z cytryny. Oliwę z oliwek można zamienić na olej rycynowy. Dobrze zmieszane składniki nakładamy na włosy i pozostawiamy na 15 minut. Dla lepszego efekty najlepiej założyć na włosy foliowy czepek. Miksturę należy bardzo dokładnie spłukać. Po takiej kuracji włosy będą lśniące, odżywione i nawilżone. Maseczka idealnie przygotowuje włosy przed sezonem wiosenno - letnim, kiedy będą narażone na szkodliwe działanie promieni słonecznych.