Używamy go codziennie: do porannej kawy, popołudniowej herbaty, jest także w naszych ukochanych batonikach i ciasteczkach. Niewiele z nas zdaje sobie jednak sprawę z tego, że pospolity cukier jest również stosowany w przemyśle kosmetycznym.
Cukry – nazywane także węglowodanami lub sacharydami to grupa związków organicznych wytwarzanych przez zielone części roślin w procesie fotosyntezy. Najczęściej stosowane są w produkcji preparatów nawilżających do skóry, a także w kosmetykach do pielęgnacji włosów, bo nawilżają je i zapobiegają rozdwajaniu końcówek.
Sacharoza przez długi czas była stosowana jako składnik mydeł transparentnych, a obecnie pojawia się także między innymi w peelingach, bo cukier jest doskonałym środkiem ściernym. Do produkcji peelingów najczęściej używany jest cukier brązowy, grubo - i drobnoziarnisty. Dokładnie oczyszcza on skórę i usuwa martwe komórki nie wywołując przy tym podrażnień ani uczuleń. Cukier jest także stosowany przy wykonywaniu depilacji. Pastę cukrową robi się tylko z naturalnych składników: cukru, miodu, soku z cytryny i wody. Jest to delikatna i niemal bezbolesna metoda depilacji polecana szczególnie do usuwania włosków z okolic bikini i skóry bardzo wrażliwej.
Innym przedstawicielem polisacharydów czyli cukrów złożonych stosowanym w kosmetyce jest kwas hialuronowy. Zmniejsza on ryzyko powstawania podrażnień i uczuleń, zwiększa odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych, działa łagodząco i kojąco. Kwas hialuronowy jest powszechnie stosowany w dermatologii estetycznej jako nośnik w tzw. wypełniaczach zmarszczek, a także środkach powiększających usta, w których coraz częściej zastępuje kolagen.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »